Türkiye’de bir ilk! Üniversitede karayolu trafik güvenliği “ders” olarak verilmektedir.
Trafik kazalarının yüzde 98’inin insan hatasından, yüzde 40’ının ise iş hayatından kaynaklandığını kaydeden uzmanlar, alınacak önlemlerin kazaların önlenmesinde etkili olacağını söyledi. İnsan kaynaklı ve iş-yaşam kaynaklı kazaları en aza indirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten İSG Uzmanı Özgür Şener, ülkemizde ilk kez bir üniversite çatısı altında Karayolu Trafik Güvenliği dersinin verildiğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğr.Gör. Görmek. Özgür Şener Karayolu Trafik Güvenliği kursu hakkında bilgi verdi.
Karayolu trafik güvenliği dersi
Karayolu Trafik Güvenliği ve İş Sağlığı Güvenliği Danışmanı, Karayolu Trafik Güvenliği dersinin İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünde 3. sınıfta ders olarak verildiğini söyledi. Ülkemizdeki ve dünyadaki karayolu trafik güvenliği uygulamalarını iş sağlığı güvenliği çatısı altında konuştuklarını kaydeden Şener, kazaların önlenmesinde verilecek eğitimlerin önemine dikkat çekti.
2021’de trafik kazalarında 5 bin 362 kişi öldü
2021 yılında 1 milyon 186 bin 353 trafik kazasının meydana geldiğini, kazalarda 5 bin 362 kişinin hayatını kaybettiğini, 274 bin 614 kişinin de yaralandığını belirten Şener, “Trafik kazalarının yüzde 98’i insan hatasından kaynaklanıyor. Trafik kazalarının maliyeti de oldukça yüksektir. Bugüne kadar ‘Trafik kazalarında sürücü hata yaptı’, ‘Sürücü aracı yanlış kullandı’, ‘Sürücü aracın kontrolünü kaybetti’, ‘Sürücü hızlandı’ gibi bazı bilgilerle ilerliyorduk. Evet sistemde bir yanlışlık var ama anladık ki her şey şoförden ibaret değil. Avrupa Birliği tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırmada kendi bölgelerinde yani Avrupa Birliği ülkelerinde meydana gelen trafik kazalarının yüzde 40’ının iş hayatından kaynaklandığı tespit edildi. Aslında ülkemiz açısından bakacak olursak ülkemizde trafik kazalarının önlenmesi için iş sağlığı ve güvenliği departmanının çalışmaları ile bu kazaların yüzde 40 gibi değerli bir oranını önleme şansımız var. O yüzden bu ders çok değerli.” dedi.
Türkiye’de bir ilk!
Türkiye’de ilk kez bir üniversite çatısı altında Karayolu Trafik Güvenliği dersinin verildiğini belirten Karayolu Trafik Güvenliği ve İş Sağlığı Güvenliği Danışmanı, “İş Sağlığı ve Güvenliği alanında ilk kez Karayolu Trafik Güvenliği dersi açıldı. Bölüm. Üsküdar Üniversitesi bu konuda önemli bir rol oynadı. Öğrencilerimizin önümüzdeki dönemlerde “yol trafik güvenliği” konusunda uzmanlaşmasını ve üniversitelerde ders vermesini diliyoruz. Çünkü trafik hayatımızın değerli bir unsurudur. İleride bu alanda başka bir platform veya farklı bir bölümün açılması trafik kazalarının önlenmesinde etkili olacaktır.” söz konusu.
Trafik kazalarının önlenmesinde sürücülerin eğitimi, yolun kalitesi, trafik belgeleri gibi birçok unsurun olduğunu söyleyen Şener, bütüncül bakıldığında trafik yol güvenliğinin değerinin anlaşıldığını söyledi.
Güvenli Sistem Anlayışı ile sadece sürücü tarafında yapılan iyileştirmelerle kazaların önlenmesinde sonuç alınamayacağını kaydeden Şener, sürücüyü, araçları, güzelleştirmeyi içeren bir Karayolu Trafik Güvenliği Yönetim Sistemine ihtiyaç olduğunu kaydetti. yol ve trafik kuralları ile teftiş ve kontrol sistemleri. En temel insan haklarından birinin ulaşım hakkı olduğuna dikkat çeken Şener, “Bu dairenin özellikle trafik kazalarının önlenmesinde önemli bir misyonu var. Burada üniversitemizin liderliğinin yakın zamanda diğer üniversitelere de devredileceğini ve Karayolu Trafik Güvenliğini İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmaları çatısı altında toplayabileceğimizi umuyorum. Bu yüzden bir ilk olduğu için önemli.” dedi.
Sürücü ile ilgili veriler işlenebilir
Yapay zeka tabanlı sistemlerin Karayolu Trafik Güvenliği, Karayolu Trafik Güvenliği ve İş Sağlığı Güvenliği kapsamında değerlendirilebileceğini belirten Danışman Özgür Şener, “Artık araç içinden ve dışından tüm verileri çatısı altında alacak duruma geldik. Karayolu Trafik Güvenliği. Tüm bilgileri profesyonel bir şekilde işleyeceğiz ve bu bilgileri güzelleştirme için kullanacağız. Örneğin günümüzde araçların içinde kamera sistemleri bulunmakta ve bu sistemler sürücünün kemer takıp takmadığı, sürücünün yorgunluğu, cep telefonuyla konuşma eğilimi, direksiyonu tutup tutmadığı gibi pek çok veriyi öğrenmektedir. tek elle direksiyonu çeviriyor ve artık anında tepki verebiliyor.” söz konusu.
Üsküdar Üniversitesi bir unsura daha imza attı
Üsküdar Üniversitesi İSG Bölüm Lideri Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan da Üsküdar Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Hilmi Sabuncu’nun İSG Laboratuvarı ve Uygulama Alanı açarak İSG alanında laboratuvar kuran ilk üniversite olduklarına dikkat çekti. Uçan, “Müfredatlarımızda diğer üniversitelerde olmayan birçok dersi alanın gerekliliklerine göre açtık. Bu alanda profesyonel olan eğitmenler tarafından öğretildiler. Örnek olarak Auto-Cad kursu, ADR (Uluslararası Karayollarında Kimyasalların Taşınması), PKD (Patlamadan Korunma Belgesi), Modelleme kurslarını sıralayabilirim. Bu dersleri alan öğrencilerimizin lisans öğrencileri arasında olumlu bir fark yarattığını gördük. Trafik Yönetim Sistemleri kapsamındaki Karayolu Trafik Güvenliği dersini bu yıl Türkiye’de bir ilk olarak müfredatımıza ekledik. Bu ders, bu alanın sayılı uzmanlarından biri olan Özgür Şener hocamız tarafından verilecektir. Tatbikat alanında da öğrenciler tatbikat yapacak.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı