Haber

BAKAN ERSOY: 4 YIL SONRA ARKEOLOJİ TARİHİNİN ALTIN ​​ÇAĞINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Dünyanın en saygın restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi 2024 İstanbul, İzmir, Bodrum seçimi düzenlenen törenle açıklandı. Tören öncesinde bir açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, seçime yeni amaçlı kentlerin de dahil edileceğine dikkat çekti. Turizmde önemli bir yere sahip olan arkeoloji çalışmalarına değinen Ersoy, “Önümüzdeki 4 yılda gerçekleştireceklerimizle Türkiye Cumhuriyeti arkeoloji tarihinin altın çağını gerçekleştirmiş olacağız.”

Michelin Rehberi 2024 İstanbul, İzmir, Bodrum seçimi dün düzenlenen törenle açıklandı. 2024 seçkisine 58 yeni restoran dahil olurken, yeni seçkide 7 restorana 1 yıldız verildi. Tören öncesinde açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmin sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığına dikkat çekti. Rehber seçimine yeni şehirlerin de dahil edileceğini belirten Bakan Ersoy, hedef radara girdiğinde illerin açıklanacağını belirtti.

Daha önce Hierapolis, Efes, Bergama, Aphrodisias, Sardes, Sagalassos, Labranda, Milet, Lmyra ve Notion antik kentlerindeki kazı çalışmalarını 12 aya uzatacaklarını açıklayan Bakan Ersoy, Türkiye’nin altın çağını 12 aya çıkaracağını söyledi. Önümüzdeki 4 yıl içinde arkeolojik alanı genişleteceklerini ve kazılara yüksek bütçe ayırdıklarını ifade etti. söylenmiş.

GASTRONOMİ GÜÇLÜ İSE KARARDA OLUMLU TERCİH NEDENİDİR

Turizm sadece deniz, kum ve güneşten ibaret değildir; arkeoloji, sanat ve spor Turizm gibi birçok farklı alanın bulunduğunu belirten Bakan Ersoy, “Gastronomi turizmi şehir turizmini çok olumlu etkiliyor. Gastronominin de şu avantajı var. Diğer turizm ürünlerine karar verirken o şehrin veya o ürünün gastronomisinin güçlü olup olmadığı, Kararda çok olumlu bir tercih oluyor.Deniz Şehir, kum, güneş için karar verirken aileler de gastronomisine bakıyor.Gastronomi güzel ve güçlüyse ‘Tamam burayı seçeceğim’ diyorlar. İstanbul bu yıl rekor sayıda ziyaretçi alıyor. Şu anda ilk 9 aya ilişkin bilgiler oldukça olumlu. İlk olarak 13.2 milyon civarında ziyaretçi aldı. 9 ayda bu geçen yıla göre yüzde 12 artışa tekabül ediyor. İstanbul’da önceki yıl da, geçen yıl da rakamlar çok iyiydi. Siz bu istikrarlı büyümeyi sürdürün. Tabii ki turist sayısını artırmayı hedefleyeceğiz ama öncelikle kişi başına düşen payları artıracağımızı söylemiştik. Gecelik gelirlerden alıyoruz. Hedefimize tam olarak ulaştık ve açıklanan sonuçlar da bunu başarıyla başardığımızı gösteriyor. 2017 yılı sonunda 67 dolar olan kişi başı gecelik harcama bedeli bu yıl 100 dolara yükseldi. Kişi başı gecelik harcama her yıl ciddi oranda artarak hedef rakamlarımıza yaklaşıyor. “2028’de çok daha büyük bir hedef belirledik, 100 dolar yetmez, 130 dolara çıkarmamız lazım dedik” dedi.

GASTRO CITY’Yİ KAYITLI GASTRO ÇALIŞMALARIYLA KARIŞTIRIYORUZ

Konaklama dışı harcamaların yüksek tutulması gerektiğini ve bunun gastronomi ile birlikte gittiğini belirten Bakan Ersoy, “Michelin Rehberi o açıdan değerli. Türkiye’de neyle övünüyorsak, gastronomimiz çok iyi diyoruz. Dünyanın her yerinde tescilli ürünlerimiz var ama bu yeterli değil. Biz Gastro City’iz.” Kayıtlı gastro ürünlerle karıştırıyoruz. Çok güzel eserlerinizin olması Gastro City olarak aday ülke, aday şehir olduğunuzu gösteriyor ve bu çok büyük bir etken ama yeterli değil. Gastro City farklı bir şey. Gastro City’de her iki ürününüz de güzel olur ama dünya mutfakları da olsa, hizmeti çok iyi alabiliyorsanız, bu mutfağı çok iyi uygulayabiliyorsanız ve hizmeti çok iyi sağlıyorsanız Gastro City’e adaysınız demektir. Gastro Şehri. Bugün New York ve Londra’ya baktığınızda ikisi de Gastro City olarak anılıyor ama dünya mutfağında neler sunuyor derseniz dünya mutfağı sunuyor. Kendi mutfağı çok başarılı değil, yeterli değil. Türkiye’nin avantajı var, mutfağı çok iyi. Bunu bir hizmet, hizmet ve yaşam tarzıyla bütünleştirdiğinizde sonuç alırsınız” dedi.

YENİ HEDEF ŞEHİRLERİ SEÇİME DAHİL ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Bakan Ersoy, bazı şehirlerin bu başarıya 6 yılda ulaştığını, Türkiye’nin ise 2 yıl gibi kısa bir sürede Michelin’in ilgisini çektiğini hatırlattı. Ersoy, “Yıldızların açıklandığı akşam yönetmenlere daha birçok şehrimiz olduğunu söyledim. İzmir, Urla, Çeşme, Bodrum var. İstanbul’daki birçok restoranın muhtemelen orada şubesi var dedim. O yüzden oradalar. ” Radarınıza koymanızda fayda olacağını düşünüyoruz dedim, yaptılar da. Bunlar bizim dünyaya açılan kapılarımızdır. Bu bölgelerden çok fazla turist ve nitelikli turist alıyoruz. İnşallah bundan sonra da yeni hedef şehirleri seçime dahil etmeye devam edeceğiz. Şu anda gastronomi ile ilgili tüm illerimizin çabalaması gerekiyor. “Çalışsınlar. Amaç radarda olunca duyuru yapıyoruz. Bu illerimiz radarda, oradaki restoranlar iyi hizmet veriyor, her an Michelin dedektifi gelip sizi test ediyor, siz de yapmayacaksınız.” haberiniz olsun. Notu alacaksınız ve ardından isim listeniz açıklanacak” dedi.

Türkiye ARKEOLOJİDE RAKİPSİZ AMA YETERİNCE CİLALANMAMIŞ

Bakan Ersoy, “Nitelikli turizmin en değerli vasıflarından biri de arkeolojik değerleriniz, kültürel değerlerinizdir. Türkiye’ye baktığınızda Anadolu’nun her yerinden arkeoloji ve tarih fışkırıyor. Türkiye bu konuda rakipsiz ama henüz yok” dedi. Rakipsiz olanı olması gerektiği gibi cilalamayı başardık. Şu anda yüzde 10’a bakıyoruz.” Kazılmamış veya ortaya çıkarılmamıştır bile. Bunları kazmanız lazım, kazdıklarınızı canlandırmanız, ayağa kaldırmanız lazım. Koruma ve tanıtım aşamalarını gerçekleştirmeniz gerekiyor. İlk 5 yıllık dönemde 45-60 günlük kazılarla, 12 aylık kazı programıyla bunun olmayacağını söyledik. Bu süreci başlatıyoruz. Bu sürecin ilk aşamasını da bununla atlattık. Bugün Türkiye’ye baktığımızda 144 noktada Türk Kazı Müdürlükleri var, harabelerde kazı yapılıyor. 32 adet yurt dışı kazı müdürlüğü bulunmaktadır. İlk etapta Türkiye Kazı Müdürlüklerini 12 aylık sisteme geçiriyoruz. Geçtiğimiz dönemde bunu başarıyla başardık. Artık ikinci aşamaya geçiyoruz dedik. 12 aylık programa yurt dışı kazı müdürlüklerini de dahil edeceğiz. Bunun için Efes gibi 32 noktadan 18’i çok değerli. Yılsonuna kadar bu önemli noktalara koordinatör kazı liderleri atayacağız. Türk antrenörleri biz atadık. Onlarla çalışacaklar. Bir antrenörün atanması tek başına yeterli değildir; ekipman desteği ve ekip desteği sağlıyoruz. Çok önemli maddi destek sağlıyoruz. Efes 1860’lı yıllardan beri kazılıyor, şu ana kadar yüzde 25’i kazıldı. Bu kazı programıyla önümüzdeki 4 yıl içinde ilk etapta bu seviyeyi 45’e çıkaracağız. İkinciye Hierapolis’te başladık. Daha ciddi olan yüzde 3,5’lik kısmı orada kazıldı. Oradaki hafriyat oranını 2024 yılı sonunda yüzde 20, 25, sonra yüzde 40, 45’in üzerine çıkana kadar hızla artıracağız” dedi.

ARKEOLOJİNİN ALTIN ​​ÇAĞI OLACAK

Bakan Ersoy, “Çok büyük bütçeler ayırma kararı aldık. 2023 yılı itibarıyla bu uygulamalara başladık. Efes’te bütçemiz 1 milyar lira, Hierapolis’te de en az 1 milyar liralık bir bütçe öngörüyoruz. Bir sınırlama koymadık. Başlangıçta bu bütçe öğretmenlere veriliyordu.” Biz dedik ki, “100.000.000 kişilik bir bütçeniz var ama biz proje yaptıkça, yeni projeler getirdikçe bütçenizi artıracağız. Amacımız, sloganımız son 60 yılda yapılan kazılarla ilgili ve şunu söylüyorum: Arkeoloji konusunda yaptığımızın aynısını önümüzdeki 4 yıl içinde yapacağız. Hocalarımız da iddialıydı, umarım bu 4 projeyi gerçekleştirmek için hızla birlikte çalışabilirler.” “Bu yıl arkeolojinin altın çağı olacak. 12 aylık bir programla altın çağa başladık. Önümüzdeki 4 yılda gerçekleştireceklerimizle Türkiye Cumhuriyeti arkeoloji tarihinin altın çağını gerçekleştirmiş olacağız, “dedi.

habernizip.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu