Kiracılar Ankara’ya yürüyor: 36 maddelik çözüm önerisini Meclis’e sunacaklar
ANTALYA -Antalya Kiracı Dayanışma Platformu üyeleri fahiş kira artışları, yüksek kira talepleri ve tahliye taahhüdü uygulamasına karşı Ankara’ya yürüyüş başlattı. Yaklaşık 2 yıldır konut sorunuyla ilgilenen, basın açıklamaları ve tepki yürüyüşleriyle yaşadıkları krize çözüm arayan platform üyeleri, bu kez Türkiye’deki kiracıların sorunlarına kalıcı çözüm arayacak. Büyük Millet Meclisi (TBMM).
ÖNCE YÜZDE 500-600 TALEP, SONRA DAVA
Hükümetin çözüm olarak sunduğu yüzde 25’lik zam oranı ve arabuluculuk düzenlemesinin olması gerektiği kadar etkili olmadığını belirten Antalya Kiracı Dayanışma Platformu üyeleri, Change.org internet sitesinde imza kampanyası başlattı. Platform üyeleri, konut sahiplerinin yüzde 500-600 oranındaki zam talebini kabul etmedikleri için haklarında açılan davalar nedeniyle tahliye kararlarıyla karşı karşıya kaldıklarını, kampanya kapsamında toplanan imzaları teslim etmek üzere Ankara’ya gittiklerini söyledi. Kısa sürede 15 bin imzayı aşan imza, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kümelenen siyasi partilerle bir araya gelecek. Gerçek ortaya çıktı. 36 maddelik analiz önerisini de hazırlayan platform üyeleri, Ankara’da siyasi parti temsilcileri ve Antalya milletvekilleriyle görüşmeyi planlıyor. Toplantılarda, başta Antalya olmak üzere birçok büyükşehirde yaşanan konut krizine karşı bir an önce sert ve kalıcı tedbirlerin alınması yönünde çağrıda bulunulacak.
‘KANGRENLİ YARALARIMIZI İYİLEŞTİRECEĞİZ’
Antalya Kiracılar Dayanışma Platformu kurucusu Cengiz Kul, Türkiye’nin değerli turizm merkezlerinden Antalya’da fahiş kiraların turizm sektörünü olumsuz etkilediğini, bu nedenle turistik tesislerin yetişmiş personel bulmakta zorluk çektiğini belirtti. Cengiz Kul, “Antalya’da asgari fiyatı aşan kiralar kentten kırsala göçü tetikliyor, fahiş kira artış talepleri nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasında sık sık husumet yaşanıyor. Dört kişilik bir ailenin insanca yaşayabileceği kentte küçük bir evin fiyatı asgari fiyatın üzerindeyken, kiracılar her zaman mülk sahipleriyle sorun yaşıyor ve dava açıyor. Komşu ülkelerde yaşanan savaşların ardından Türkiye kontrolsüz göçe maruz kaldı. Antalya en çok göçmene ev sahipliği yapan şehirlerin başında geliyor. Yabancı göçüne son derece açık olan Antalya’da fırsatçı ev sahipleri fahiş ev kiraları talep ediyor. Emlakçılar ve ev sahipleri bu fırsattan yararlanarak bölge halkına baskı yapmaya başladı. Dayanılmaz hale gelen konut sorununa karşı sesimizi yükseltmek için 36 maddelik çözüm önerilerimizle rotamızı Ankara’ya çevirdik. Artık bu kangrenli yarayı iyileştireceğiz” dedi.