Sağlık

Zayıf karneye doğru yaklaşım nasıl olmalıdır?

Okullarda bir eğitim dönemi daha sona erdi. Milyonlarca öğrenci ve ailesi karne heyecanını yaşarken, bazı çocuklar velilerinin karşısına ‘teşekkür’ ve ‘takdir’ ile çıkmanın haklı gururunu yaşarken, bazı çocuklar bir veya birden fazla zayıfın ızdırabını ve tedirginliğini yaşıyor. karnelerindeki insanlar. Acıbadem Maslak Hastanesi Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç Her iki durumda da anne babalara çok büyük görev düştüğünü belirterek, “Çocukların psikolojisini sağlıklı bir şekilde yönetebilmek ve onları sağlıklı bir şekilde motive edebilmek için anne babaların tutum ve tepkilerinde aşırıya kaçmamaları çok önemli. sonraki dönemler için.” Peki, fakir ve başarılı karneye en gerçekçi yaklaşım ne olmalıdır? Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç, velilere değerli öneriler ve uyarılarda bulundu.

 

Sağlıklı bir bağlantı kurun!

Çocukla empati kurun ve sağlıklı iletişim kurun. İyisiyle kötüsüyle bir yılın geride kaldığını, uğraştığı kadar keyif aldığı konuların da olduğunu hatırlatırken önce onun fikirlerine kulak verin. ‘Bu karne, hayattaki başarınızı değil, bu yılı nasıl tamamladığınızı gösterir’ yaklaşımını benimseyin.

 

Genelleme yapma!

Çocuğun başarısızlığını genelleme yapmayın, sadece bahse özel yaklaşın. Örneğin; Çocuğunuz matematikte düşük notlar alırsa ve matematikten aciz olduğuna inanırsa, denemekten vazgeçecektir. Ancak ona ‘Matematik dersin bu yıl zayıf geçmiş olabilir ama bu hiçbir zaman matematikte iyi olmayacağın anlamına gelmez, eksiklerini tamamlarsan seneye daha iyi olursun’ şeklinde yaklaşırsanız sizi motive edecektir. o.

 

Yapıcı ol!

Düşük notları birlikte değerlendirin, ancak bu aşamada aşağılayıcı, kırıcı ve alaycı yaklaşımlardan kaçının! Zor olan konuları belirlerken sevgi, şefkat ve motive edici bir üslupla yaklaşın. ‘Nerede zorlandığınızı düşünüyorsunuz, seneye olmaması için nasıl geliştirebilirsiniz? Ailen olarak biz sana nasıl destek olabiliriz?” hem oyuncu hem de çocuk için farkındalık yaratan bir yaklaşım olacaktır.

 

Kendinizi de sorgulayın!

Karnedeki kötü notların sebeplerini sadece çocuğa mal etmek doğru değildir. Çünkü kötü notların altında birçok faktör yatabilir. Bir ebeveyn olarak kendinizi sorgulamaktan çekinmeyin ve taşınma, boşanma, aile içi huzursuzluk ya da kardeş doğum gibi birçok faktörün doğrudan karne notunuza yansıyabileceği gibi, yıl boyunca çocuğunuza nasıl yaklaştığınızdan dersler çıkarın.

 

Ona nerelerde gelişebileceğini gösterin, çabasını takdir edin!

Çocuklara odaklandıklarında ve denediklerinde aslında pek çok şeyi yapabileceklerini hissettirmek, daha önce çok çalışıp başardıklarına dair birkaç örneği onlara hatırlatmak çok değerli. Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç, “Bu sayede çocuğun kendini yetersiz hissetme ihtimalini azaltabilir ve onu motive edebilirsiniz. Çaba sarf ettikçe çabanızı takdir etmek yine olumlu bir pekiştirme olacak ve bu da çaba gösterme davranışını artıracaktır. Örneğin; “Bu sene görüyorum ki bu dersler için çabalıyor ve bu parkur diğerlerinden daha yüksek, çabaladığında bu yükselişin tüm dersler için olacağına inancım tam” ona güçlü yönlerini hatırlatacak ve kendisini geliştirmesi için ilham verecek. diğerleri.

 

Gelecek yıl temiz bir sayfa için motive olun!

Her deneyimin gelişen bir tarafı olduğunu vurgularken, bu karne döneminde neler yaşadığını sorun, verdiği cevapları ve çıkardığı dersleri takdir edin ve yeni eğitim-öğretim yılı için birlikte hedefler belirleyin. Çocuğa bir sonraki eğitim öğretim yılının özgün bir yıl olduğunu hatırlatmak, ona temiz bir sayfa açtığını hissettirmek ve edindiği deneyimlerle daha güçlü olduğunu hatırlatmak, yeniye daha emin ve emin adımlarla ilerlemesini destekleyecektir. çağ.

 

Başarısını manevi bir hediye ile kutlayın!

Başarılı bir karnede ödülün abartılmaması ve özellikle maddi değeri yüksek hediyelerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Dilara Yamanlar Büyükkoç, “Öncelikle çocuğu canı gönülden tebrik edin, başarısını göz ardı etmeyin. Başarıya nasıl ulaştığını gözden geçirin ve bu başarının ona nasıl hissettirdiği hakkında konuşun. Bu adımlar onun duygusal başarıyı içselleştirmesini ve başarısının sürekliliğini sağlayacaktır. Başarısını birlikte bir etkinlikle kutlamak ve ona o günün başrol oyuncusu olduğunu hissettirmek, onu ruhen besleyen en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Abartılı ve değerli hediyelerden kaçının çünkü böyle bir yaklaşım bir süre sonra sadece hediye için çalışan, verilmediği takdirde tepkisel olarak çalışmayan çocukları görmemize neden olabilir. ‘Çok zeki’ ve ‘çok zeki’ gibi tanımlamalar, başarının ivmesini azaltabileceği ve kişinin çalışmadan da başarabileceği inancına yol açabileceği için bu tür tanımlardan kaçınıyor.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-mamak.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu